Jaké druhy kávy známe?
Káva je nápoj, který většina z nás pije každý den. Je oblíbená nejen pro svou chuť a variabilitu, jelikož z kávy dokážeme připravit desítky různých nápojů, ale také pro svůj obsah kofeinu, který nám dodá potřebnou energii do nového dne. To, jakou kávu si vychutnáte, záleží jen na vás. Záleží na tom, jakým způsobem ji nejraději připravujete. Někdo používá k přípravě jen vodu uvařenou v rychlovarné konvici, někdo jiný zase kávovar. Nezapomeňte, že ke každému druhu kávy náleží jiný hrnek na kávu.
Jaké druhy kávy tedy známe?
Instantní káva
Nejrychlejší způsob přípravy kávy. Jedná se o dehydratovanou verzi kávy, z které se jinak nápoje připravují. Kladem je její dostupnost a rychlá příprava. Kávová zrna se pomelou na jemný prášek, který se poté rozpustí v horké vodě a vytvoří tak rychlou a dobrou kávu.
Překapávaná káva
Tato káva se připravuje pomocí horké vody, kterou se zaleje káva. Používá se k tomu filtr, obvykle papírový, který slouží k tomu, že oddělí usazeniny od uvařené kávy a dovolí tak vodě projít na dno nádoby. Nyní však již lze zakoupit i konvičky určené přímo pro překapávanou kávu. Překapávaná káva je silná a obvykle se zjemňuje pomocí cukru a mléka.
Cold Brew
Jestli se v létě rádi osvěžíte ledovou kávou, určitě věnujte pozornost i kávě cold brew. Jedná se o kávu, která je vařena přímo za studena. Jeho příprava je tedy odlišná od ledové kávy. Cold brew se připravuje tak, že se hrubě namletá kávová zrna namáčí alespoň šest hodin ve vodě pokojové teploty. Tak vznikne kávový koncentrát velmi intenzivní chuti.
Americano
Jedna z nejklasičtějších káv, která je oblíbená po celém světě. Jak se připravuje? Základem je espresso, které tvoří buď jednu třetinu nebo jednu polovinu šálku. Zbytek se doleje horkou vodou. V tom je celá věda, takto se připravuje všemi oblíbené americano. Není to těžké, že?